Collectieve besluitvorming

De belangrijkste taak van een portfolioboard is het kiezen van de juiste projecten. Een op het oog simpele taak, maar wat zijn nu de juiste projecten. Daarvoor zijn 2 elementen van belang:

 • Voor wie: de portfolioboard kiest die projecten die maximaal bijdragen aan het realiseren van de strategische doelen. Het gaat dus om denken in Corporate belangen in plaats van afdelingsbelangen. Omdat in de meeste organisaties de deelnemers in een Portfolioboard ook een eigen management contract hebben, is het niet vanzelfsprekend dat de juiste keuze wordt gemaakt.
 • Effectmeting: projecten die worden gekozen leiden pas op zijn vroegst na maanden of  jaren tot het beoogde resultaat. Pas dan kan worden bepaald of inderdaad de juiste keuze is gemaakt. De terugkoppelloop, oftewel Benefitmanagement is binnen de meeste organisatie nog niet volledig ingevoerd, waardoor nagenoeg nooit kan worden vastgesteld dat de juiste keuze daadwerkelijk is gemaakt.

De sleutel voor collectieve besluitvorming in een portfolioboard ligt in het creëren van een transparante, gemeenschappelijk context, zowel op de expliciete onderwerpen als benefits en verantwoording als de impliciete componenten als dynamiek in de Portfolioboard en individuele versus collectieve belangen.

Onze aanpak gebaseerd op de a2Results formule en we sluiten daarmee voor de expliciete onderwerpen zoveel mogelijk aan bij de planning en control cyclus die al in uw organisatie wordt gebruikt. Het resultaat is een continu up to date, eenduidige en gedragen informatiebase met alle gegeven van lopende en afgesloten projecten en hun te bereiken cq bereikte effecten. Een belangrijk onderdeel hierin is de zogenaamde Clear Line of Sight, waarbij van ieder initiatief in het portfolio een direct verband kan worden gelegd naar één of meer strategische doelen of benefits.

Voor de impliciete componenten gebruiken we door Ruysdael ontwikkelde methoden en technieken, zoals de Stepping Stone en de Succesfactorscan. Deze brengen de vaak onbewuste belangen en drijfveren in kaart en maken ze daarmee bespreekbaar. Hierdoor ontstaat tussen de leden van een portfolioboardzowel op inhoud als relationeel niveau  een gemeenschappelijke context die de wisselwerking versterkt en leidt tot effectievere keuzes en duurzame resultaten.

Weten hoe uw portfolioboard ook effectiever wordt? Neem contact op.

 

 

2

Comments

 1. Sieds Rienks  april 4, 2017

  John,

  At start een mooie en prettige indeling, die het onderscheid impliciet/ expliciet vs collectief/ individueel erg duidelijk maakt, vervolgens inzichtelijk voor de te bereiken change of projectstructuur. Heel helpend.
  Kritische toevoeging mijnerzijds is de ietwat rationele lijn die je daarin presenteert. Mijn ervaring is, dat het daar nu vaak aan schort. De boardroom dynamics gooien een soort roet in het eten, die – ondersteunend aan dit concept- om transparantie of verheldering vragen. Het geheel van persoonlijkheden, belangen, inzichten en historie vraagt om een looping met die rationele structuur. Zonder die dynamics goed inzichtelijk te maken wordt het project of de te bereiken change alsnog problematisch.
  Maar nogmaals, goede indeling, goed verhaal.

  antwoorden
  • John  april 7, 2017

   Sieds,

   Dankjewel voor je complimenten. Tegelijkertijd constateer ik ook dat ik het niet goed verwoord heb. Je hebt namelijk gelijk, de “harde” kant is nodig, maar de “zachte” kant doorslaggevend en die boodschap heb ik proberen over te brengen.

   antwoorden

Voeg een Commentaar


UA-52699058-2