Innovatie volgt ketensamenwerking

Waarom zou je een probleem, zoals de klimaatverandering en het behoud van autonomie in die transitie, benaderen vanuit machteloosheid in plaats van veerkracht? Ketenteams bepalen de snelheid waarin wij klimaatdoelen en de transitie naar een circulaire economie kunnen bewerkstelligen. Niet iedereen beseft dat we zonder deze samenwerking in het bedrijfsleven over 10 jaar pijnlijk de eerste tekorten van essentiele grondstoffen zullen ervaren. Tijd om te werken aan de kwaliteit van samenwerking in deze weerbarstige context. Dat geldt voor ondernemers in het algemeen, maar met name ook voor engineers en financieel managers.

In een circulaire economie gaat het onder andere over de servitisation, het denken en werken rond diensten in plaats van producten. Voor engineers is het soms een enorme switch om te ontwerpen vanuit een volledige life cycle benadering waar je zorgt dat grondstoffen in de keten blijven. Financieel managers worstelen met volledig andere business modellen, de financiering en bijbehorende kansen en risico’s. Directies weten vaak niet hoe ze moeten omgaan met het nieuwe speelveld of met een overgang naar sociaal verantwoordelijk ondernemen.

Vanuit Ruysdael werken wij aan de circulaire economie door het zoeken en vinden van ‘verbinding met innovatiekracht’. Mensen bij elkaar brengen en zorgen dat je samen slimmer bent dan je zelf voor mogelijk houdt. Zo leveren wij kn het kader van duurzaamheid en klimaat een bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie en naar een circulaire maakindustrie. Onze drijfveer daarbij is het besef dat we onze planeet zodanig uitputten dat het niet houdbaar is.

Wij stimuleren organisaties om een Circo Track te volgen. CIRCO staat voor ‘creating business throught circulair design’. In de track krijgt je als keten de eerste kaders mee om beter samen te werken en innovatief te worden, zoals in de CIRCO Track E-mobiliteit.

Bedrijven, toeleveranciers en ketenpartners in de E-mobiliteit produceren en gebruiken grondstoffen, materialen en componenten om vervoersmiddelen en laadinfrastructuur te bouwen, aan te leggen en te onderhouden. Deze componenten en materialen worden na gebruik ingezameld en grotendeels gerecycled of nuttig toegepast. Op zich lijkt dit een goed gesloten circulair systeem, maar desondanks gaat er veel waarde verloren in de keten. Tijdens deze CIRCO track gaan we aan de slag om circulaire business te ontwikkelen en word je op weg geholpen in een gefaciliteerd design proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Heb je eenmaal een Circo Track gevolgd, dan zetten wij graag onze passie en expertise in om te zorgen dat innovaties ook slagen. Zo versnellen wij met behulp van de succesversneller of de innovation timer ketenteams in het innovatieproces.

CIRCO is een beweging naar de circulaire economie, gevoed door de groeiende community rond ‘creating business through circular design’. In en rondom CIRCO zitten ondernemers en bedrijven uit de maakindustrie en de creatieve industrie, en daarnaast onderzoekers, beleidsmakers en studenten. De aanpak van CIRCO, met de Tracks en Classes, is ontwikkeld door het kernteam. Samen met het CIRCO-trainersnetwerk en diverse branche- en regio-organisaties wordt deze aanpak verspreid. CIRCO startte in 2015 en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. CIRCO is partner van het ondernemersnetwerk Nederland Circulair!

0

Voeg een Commentaar


UA-52699058-2