Vauten maken mag

Wat mij bij veel bedrijven opvalt is dat de organisatie een groot aantal controle afdelingen heeft zoals Internal Audit, Risk & Compliance of Control. Daarbovenop komen dan nog de externe controleurs, zoals accountants en toezichthouders. Als deze partijen zijn gericht op het vinden van fouten. Op zich een logisch en nobel doel, immers als er geen fouten worden gemaakt gaat alles goed.

De consequentie hiervan is echter dat veel organisaties als doel hebben geen fouten te maken, in plaats van iets te realiseren of te bereiken. Het meest sprekend komt dit tot uiting in de politiek, waar de tweede kamer continu bezig is om de ministeries te betrappen op fouten. Slechts sporadisch komen er uit de tweede kamer complimenten. Het gevolg is dat hele ministeries zijn ingericht op het voorkomen van fouten, want anders moet de minister zich verantwoorden. Hiermee wordt een cultuur gecreëerd van het vermijden van initiatieven en risico’s, elementen die veelal nodig zijn om doelen te bereiken.

Dit vertaald zich in wetten en het oprichten van toezichthouders die moeten voorkomen dat er fouten worden gemaakt en zo krijgen nagenoeg alle organisaties in Nederland te maken met regels die leiden tot risicomijdend gedrag. Om deze regels te kunnen controleren worden ze vaak opgesteld in de vorm van checklist die veelal tekort doen aan het doel van de regel. Tevens wordt het gedrag bevordert van vinken zetten in plaats van nadenken. Als we de procedure hebben gevolgd en de juiste checks hebben gedaan is het goed, ongeacht de uitkomst. Regelmatig leidend tot: “operatie geslaagd, patiënt overleden”.

Nu wil ik niet pleiten voor een cultuur waarin fouten maken wordt gestimuleerd! Integendeel, blijf streven naar zo min mogelijk fouten, maar doe dit vanuit de doelstelling om iets te bereiken in plaats van fouten te vermijden. Op een gestructureerde en gecontroleerde wijze doelen nastreven, experimenteren en risico’s nemen, leidt tot meer resultaten. Door een goede feedbackloop te creëren en onszelf en anderen te leren worden processen en resultaten (continu) verbeterd. Met minder inspanningen en meer plezier.

Dus vauten maken mag, mits het maar leidt tot groei.

2

Comments

 1. Peter Burgers  december 12, 2015

  Boeiende blog, John. Gelukkig heb je er een paar mooie typo’s in verwerkt, zodat perfectionisten ook nog wat te zeuren hebben ;>)
  Wat ik mij afvraag is of je met je oproep gaat bereiken wat je wilt. En of je geen karikatuur maakt van het probleem. Je wilt dat fouten maken mag en tegelijkertijd wil je niet pleiten voor een cultuur waarin fouten maken wordt gestimuleerd.
  Misschien is dat laatste wel nodig om de verandering die je voor ogen staat te bereiken.

  antwoorden
  • John Langelaar  december 16, 2015

   Peter,

   Dankjewel voor je reactie. Misschien even een nuance in het verhaal. Fouten stimuleren wil ik niet, afgewogen risico’s nemen met kans op fouten wel. En ja dat is een cultuur die je moet kweken.

   John

   antwoorden

Voeg een Commentaar


UA-52699058-2