Waarom collectief leren en ontwikkelen?

Onze maatschappij en het werk wordt steeds dynamischer. Ondanks allerlei vereenvoudigingen in werkprocessen neemt de verwevenheid toe. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat veel mensen het zicht op samenhang aan het verliezen zijn en dat er te weinig samen geleerd wordt. Verschillende andere onderzoeken tonen aan dat sociale innovatie, zoals nieuwe vormen van leren en kennisoverdracht, nodig is voor echte verandering en innovatie. Zonder collectief leren verliezen we onze wendbaarheid en blijven we ronddraaien in hetzelfde cirkeltje: de waan van de dag.

Wat is het?

Collectief leren en ontwikkelen is eigenlijk samen slimmer worden. Gewoon feiten, kennis en ervaring met elkaar delen, combineren en praktisch toepassen. Het gaat erom dat je, als integraal onderdeel van het werk, door interactie met anderen iets leert als persoon en als groep of netwerk van organisaties. Andere woorden zijn onder andere: expertise-ontwikkeling, kennisdeling en valorisatie.

Samen weten we meer

mindset gezamenlijk succes

Praktijkleren

 • Het dagelijkse werk evalueren en verbeteren
 • Nieuwe inzichten expliciet maken
 • Leerervaringen aan elkaar koppelen
 • Actief toepassen

Diepteleren

 • Samenhang en afhankelijkheden begrijpen
 • Onderliggende oorzaken vinden
 • Systeemdynamiek zien en aanvoelen
 • Structureel aanpassen

Kennisoverdracht

 • Kennis van anderen vertalen
 • Plaatsen in eigen context
 • Praktisch maken
 • Samen nieuwe kennis maken

>>case stories van onze klanten

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Training

De trainingen en workshops van Ruysdael zijn altijd een oefenplein, waar iedereen samen leert door te doen. Door iets nieuws te beleven en ‘mee te maken’ wordt het praktisch en toepasbaar. Het is altijd een mix van extern ingebrachte kennis en de impliciete ervaring van de deelnemers. Bij een certificeringstraining, zoals PRINCE2 of IPMA, zal het externe referentiekader de overhand hebben. Bij maatwerk workshops, zoals focus en plezier, is de impliciete ervaring van de deelnemer het vertrekpunt. De voordelen van onze manier van werken zijn altijd aanwezig: het is leuk om te doen, je kunt het praktisch plaatsen en je ontwikkelt jezelf.

Overzicht masterclasses en trainingen

Begeleiding

Soms heb je herhaling nodig om jezelf iets eigen te maken. Vooral in groepen is er een soort van autonome correctie richting het oude. Daarnaast is het niet altijd vanzelfsprekend om samen te leren. Daarom is gedurende korte of wat langere tijd begeleiding nodig om als groep in het nieuwe spoor te komen en te blijven. Noem het teamcoaching, procesbegeleiding of leerwerkbegeleiding. Of het nu gaat om praktijkleren, diepteleren of kennisoverdracht, het principe is hetzelfde: iemand begeleidt de groep bij het verkrijgen van nieuwe inzichten, het verankeren in de praktijk en het opdoen van de vaardigheid om samen te blijven leren. Dat kan met of zonder inbreng van externe expertise.

Onze visie op leren en ontwikkelen

Trajecten

duurzame verbetering, verandering en innovatie

Het effect van collectief leren is groter naarmate het meer geintegreerd is in het werk en gekoppeld is aan de inhoudelijke veranderagenda van een organisatie. Dat herkennen wij dagelijks in onze maatwerktrajecten in vakgebieden zoals projectmanagement, rationalisatie en integrale engineering. Maatwerktrajecten zijn zorgvuldig ontworpen om drie effecten te bereiken:

 1. Persoonlijk ontwikkelen in het grotere kader van duurzame inzetbaarheid
 2. Samen leren en slimmer acteren in een groter speelveld
 3. Versnelling van succesvolle resultaten uit de veranderagenda

Het is ons vak om een uitgekiende mix van leer- en verander-interventies in te zetten uit het scala van bouwstenen, zoals  training, gaming, praktijkleren, intervisie, kennisoverdracht, coaching,begeleiding, projectmanagement en portfoliomanagement.

Wilt u meer weten over de ongekende mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek!

Wil je effectiever samenwerken?

a2Results® zorgt voor sneller, beter en bestendiger resultaat. De a2Results® Team app maakt beleving bespreekbaar. Dit verbetert de interactie tussen mensen en verhoogt de kans op succes. Het gebruik is eenvoudig en snel. Binnen een half uur weet je de juiste interventie om de teamdynamiek te verbeteren en succes te versnellen. Herhaal de stappen en je houdt de versnelling samen vast. De a2Results® Team app is tweetalig (Nederlands en Engels). Lees meer over: toepassingen, aanpak, demoversie, facilitators, stappenplan.