Zoeken

Meest recente aflevering

Project- en Portfoliomanagement
De Ruysdael Portfoliomanagement Podcast
De portfolio funnel
Aan het laden
/
Project- en Portfoliomanagement

Over de Ruysdael Portfoliomanagement Podcast

Deze serie podcast gaat over veranderen. De invalshoeken zijn onze expertises, portfoliomanagement, samenwerken en projectmanagement, met een nadruk op portfoliomanagement. De podcasts variëren van hoog over verkenningen, via het uitdiepen van specifieke onderwerpen tot klant cases. 

Ben je geïnteresseerd in portfolio- of projectmanagement, abonneer je dan op de podcast en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied.

Alle afleveringen

De portfolio funnel

De portfolio funnel is een begrip dat vaak wordt gebruikt. Maar wat is het eigenlijk en waarom. In deze podcast bespreken Maarten Michels en John Langelaar dit onderwerp en geven handvatten om meer uit de portfolio funnel te halen.

Luisteren →

Randvoorwaarden voor portfoliomanagement

In deze podcast verkennen Maarten Michels en John Langelaar de randvoorwaarden voor (het ontwikkelen van) portfoliomanagement. Veel, zo niet alle randvoorwaarden worden ingevuld door andere processen en/of organisatie onderdelen. Welke zijn dat en hoe ga je daar als portfoliomanager mee om.Wij zijn benieuwd wat je van die en andere podcasts vindt. Stuur ons een bericht of laat een comment achter.

Luisteren →

Ontwikkelingen portfoliomanagement deel 4, portfolio resourceplanning

In deze podcast praten Maarten Michels en John Langelaar over het belang van portfolio resourceplanning in relatie to het bereiken van van doelen en het verhogen van de productiviteit. Ze geven tips over hoe portfolio resourceplanning op te zetten en welke elementen daarbij van belang zijn. Ook behandelen ze en grote uitdaging, het in kaart brengen van de het aanbod aan resources.

Luisteren →

Ontwikkelingen portfoliomanagement deel 3, strategie en prioriteren

In deel 3 van deze vierluik gaan we in op de gevolgen van de toename van externe druk op de doelen van een organisatie. Wat betekent dit voor het samenstellen en prioriteren van een portfolio? Belangrijke ontwikkelingen zijn het sluiten van het gat tussen strategische doelen en portfolio en het denken in scenario’s bij het prioriteren van een portfolio.

Luisteren →

Ontwikkelingen portfoliomanagement deel 2, portfoliorapportage

In deze podcast gaan we in op het belang en de opzet van een goede portfoliorapportage. een goede portfoliorapportage is meer dan een nietje door de projectrapportages. Het heeft een gelaagde opzet en biedt mogelijkheden om te sturen op het realiseren van de strategische doelen. Maarten Michels geeft in deze podcast praktische handvatten voor een goede portfoliorapportage.

Luisteren →

Ontwikkelingen portfoliomanagement deel 1, overview

In deze podcast schetsen we 2 belangrijke ontwikkelingen die van invloed zijn op portfoliomanagement. Het gaat om de toename van de externe druk op het daadwerkelijk bereiken van doelen en de schaarste aan resources. De ontwikkelingen zijn van invloed op de wijze waarop het portfolio wordt vastgesteld met behulp van strategie en prioritering, het portfolio wordt bestuurd met behulp van rapportage en de planning van resources.  Deze podcast geeft een totaaloverzicht, in de volgende podcasts gaan we dieper in op veranderingen die binnen portfoliomanagement noodzakelijk zijn.

Luisteren →

Samenwerken in duurzaamheidstransities

We horen dagelijks in het nieuws over allerlei maatschappelijke transities die gaande zijn zoals bijvoorbeeld in de zorg, in het watermanagement en de energie. Maar we horen ook vaak, dat deze transities niet snel genoeg gaan. Waar dat door komt en wat er nodig is om transities naar een meer duurzame maatschappij te versnellen, is een ware zoektocht. In deze podcast zetten Rien van Leeuwen en Peter Linssen samen een eerste stap.

Luisteren →

Strategisch portfoliomanagement bij het CIZ, de praktijk

Met meer dan 200.000 indicatiestellingen per jaar verzorgd het CIZ een cruciale rol in het bieden van langdurige zorg in een zorglandschap dat met de nodige uitdagingen wordt geconfronteerd. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en ook de kwaliteit van klantbediening te verbeteren moet het CIZ innoveren. Deze innovatie is vertaald in een meerjarige ambitie. In het verkrijgen van meer grip op het realiseren van deze ambitie speelt portfoliomanagement een belangrijke rol. In een tweeluik van podcasts nemen Colette Schellinger en Hedwig Elders, beiden portfoliomanager bij het CIZ, ons mee in de reis van het CIZ naar strategisch portfoliomanagement. In deze tweede aflevering kijken we terug op het begin van de implementatie van strategisch portfoliomanagement en de praktische do’s en don’ts die daarbij naar voren zijn gekomen. We kijken achtereenvolgens naar OGSM als hulpmiddel, de verbinding tussen strategie en operatie en de rol van de portfoliomanager. We sluiten af met de verrassingen en best practices.

Luisteren →

Strategisch portfoliomanagement bij het CIZ, de opzet

Met meer dan 200.000 indicatiestellingen per jaar verzorgd het CIZ een cruciale rol in het bieden van langdurige zorg in een zorglandschap dat met de nodige uitdagingen wordt geconfronteerd. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en ook de kwaliteit van klantbediening te verbeteren moet het CIZ innoveren. Deze innovatie is vertaald in een meerjarige ambitie. In het verkrijgen van meer grip op het realiseren van deze ambitie speelt portfoliomanagement een belangrijke rol. In een tweeluik van podcasts nemen Colette Schellinger en Hedwig Elders, beiden portfoliomanager bij het CIZ, ons mee in de reis van het CIZ naar strategisch portfoliomanagement. In deze eerste aflevering wordt een schets gegeven van de opzet van strategisch portfoliomanagement en de relatie met de strategische CIZ doelen. Daarbij wordt achtereenvolgens besproken de aanleiding om deze stap te zetten, het opstellen van de meerjarige roadmap en de gebruikte methoden en technieken. Uiteraard komen ook de lessons learned aan de orde. Kijk voor alle Community of Practicus op https://ruysdael.nl/community-of-practice/

Luisteren →

Management van portfolios

In deze podcast geeft Ron Bouwman, consultant van Ruysdael, uitleg over de belangrijkste elementen waaruit MoP (Management of Portfolios) is opgebouwd. In iets meer dan 30 minuten krijg je een beeld van de waarde van deze methodiek.

Luisteren →

Een goed gesprek over prioriteren en balanceren

Herken je deze situatie? Het portfolio is in categorieën ingedeeld. Initiatieven zijn onderling geprioriteerd. Echter, op het moment dat we de keuze moeten maken tussen wat we wel en niet gaan doen, lijken alle voorgaande discussies weer opnieuw te moeten worden gevoerd. En dan nog dwars door elkaar heen.In deze podcast voeren we goed gesprek over de uitdagingen van het prioriteren en balanceren van een portfolio.Over dit en andere onderwerpen organiseren we regelmatig on line Community of Practices.

Luisteren →

30 Jaar veranderen met Ruysdael

Deze podcast gaat over 30 jaar Ruysdael. Een terug- en vooruitblik. En met deze podcast start Ruysdael een reeks van podcasts over Portfoliomanagement, Projectmanagement en Samenwerking.

Luisteren →

Wil je onze gastspreker zijn?

Iedereen wil verandering, maar niemand wil veranderen

Begeleid door

Rien van Leeuwen

Trainer, coach, veranderbegeleider | Ruysdael

Over de sessie

Rien van Leeuwen gaat in op basiscondities voor duurzame verandering.

Aan de hand van praktijk-cases verkennen we de barrières bij het bereiken van duurzame doelen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Denk hierbij aan bestaande structuren en opvattingen, maar ook aan het niet kunnen duiden van negatieve en positieve impact.

We delen onderling de best practices en interventies die anderen activeren. Uiteindelijk draait elke verandering om een andere manier van interactie.

Begeleid door

Rien van Leeuwen

Trainer, coach, veranderbegeleider | Ruysdael

Over de sessie

Rien van Leeuwen gaat in op basiscondities voor duurzame verandering.

Aan de hand van praktijk-cases verkennen we de barrières bij het bereiken van duurzame doelen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Denk hierbij aan bestaande structuren en opvattingen, maar ook aan het niet kunnen duiden van negatieve en positieve impact.

We delen onderling de best practices en interventies die anderen activeren. Uiteindelijk draait elke verandering om een andere manier van interactie.